God ziet wat wij niet zien…

Er loopt een man over de weg. Het is een waterdrager. Elke dag gaat hij met een juk op zijn nek naar de put die aan het einde van het pad ligt. Aan de ene kant van het juk hangt een prachtige stenen pot. Hij heeft de pot zelf gebakken, er mankeert niets aan. Aan de andere kant hangt zo’n zelfde pot, maar deze is wat beschadigd. Er zitten zelfs wat gaatjes in de klei, zodat, als de waterdrager op de terugweg weer aan komt bij zijn huis, de helft van de gebarsten pot leeg is. “Ik snap het niet” zei de pot tegen de man. “Waarom repareer je mij niet? Laat mij toch heel en glanzend zijn, net als de pot aan de andere kant. Ik verlies de helft van het water, je hebt niets aan mij.” De man glimlachte, wreef liefdevol over de pot, alsof het zijn kostbaarste bezit was. “Heb je weleens gezien wat er aan de kant van de weg is gebeurd? De kant waar jij al het water lekt? Door dat water bloeien daar nu de mooiste bloemen in de berm. Dat is de reden dat ik je niet gemaakt heb. Ik had je nodig voor deze prachtige bloemenzee”.

Door dat water bloeien daar nu de mooiste bloemen in de berm.

Zo is het ook in ons eigen leven. Het gras aan de andere kant lijkt vaak veel mooier. Maar het is niet de plek waar God je geplaatst heeft. Hij weet heel precies wat een ieder van ons nodig heeft. Hij maakt geen fouten. En ook al lijkt het soms of je vreselijk veel pech hebt, je leven een puinhoop is, weet dan dat God je daar ook doorheen helpt. Misschien zie je nu nog niet waarom er bepaalde dingen op je pad komen, of waarom je in bepaalde situaties beland. Er komt een dag dat Hij het je laat zien. Soms duurt dat even, en test God echt je geduld. Een andere keer snap je het meteen, en kun je dankbaar zijn dat God je daarheen geleid heeft.

Want we kunnen wel van alles willen, maar niet alles is goed voor ons, zoals God zegt in 1 Korintiërs 6:12: U zegt: ‘Alles is mij toegestaan.’ Maar niet alles is goed voor u.

Die promotie die we graag willen hebben, die auto die we graag willen kopen, of dat ene huis wat een buitenkansje lijkt … wij zien alleen de positieve kanten maar God kent de hele situatie. Ook de verborgen gebreken, de risico’s, die niemand je vertelt. Want die promotie gaat misschien ten koste van je gezin. Of die afdeling verdwijnt over een jaar. Die auto lijkt mooi maar de motor is slecht. Dat prachtige huis heeft verschrikkelijke buren …  

Daarom geeft God ons wel alles wat we nodig hebben, maar niet alles wat wij willen hebben. Omdat God altijd het beste met ons voor heeft.

Er zijn momenten in mijn eigen leven dat ik het echt even niet begrijp. Maar elke keer spreekt God weer: ”Geduld, Ik draag je, blijf op Mij vertrouwen, het komt goed.” En het komt ook altijd goed, soms niet hoe we het zelf bedacht hadden, maar hoe God het voor ons uitgedacht had. Zijn gedachten zijn hoger dan die van ons. We mogen geloven dat de plek en het gezin waar we geplaatst zijn, allemaal goed is, omdat Hij het zo wilde.

Jesaja 55:8-9 Mijn plannen zijn niet dezelfde als die van u, en mijn gedachten zijn niet uw gedachten. Net zoals de hemel hoger is dan de aarde, zo zijn mijn wegen hoger dan die van u. Evenzo zijn mijn gedachten hoger dan de uwe.

Laten we trouw zijn op onze eigen plek en Hem blijven danken en aanbidden. Dankbaar zijn voor waar wij leven. En dat waar je ook woont, en wat je ook doet, Hij het allerbeste met jou voorheeft. Je bent Zijn eigen mooie creatie. Hij houdt van jou!

#wwgwtw