Laat God voor je zorgen, dan ben je geborgen.

Ik draai me van mijn ene op de andere zij. En dan nog maar eens zuchtend op mijn rug, waarna ik heel lang naar het plafond lig te staren. Ik kan niet slapen, want ik pieker. Ik pieker over dingen die eigenlijk heel klein zijn, alleen in mijn gedachten worden ze steeds groter. Wanneer mijn hoofd bijna ontploft van alle dingen die ik mezelf wijs maak, doe ik het licht maar aan en pak mijn Bijbel. En dan, eindelijk, nadat ik een paar Psalmen heb gelezen, val ik in slaap en word ik de volgende ochtend wakker met de Bijbel nog naast me. Alles ziet er opeens anders uit, en ik vraag me af waar ik me de afgelopen nacht zo druk om gemaakt heb.

Mattheus 6:34 Maakt u dan niet bezorgd tegen de dag van morgen, want de dag van morgen zal zijn eigen zorgen hebben; elke dag heeft genoeg aan zijn eigen kwaad.

Herken je dat? Het malen en piekeren in de nacht of overdag? Je druk maken om dingen, die je op dat moment helemaal niet op kunt lossen? Het invullen voor een ander? Wat zullen andere mensen van mij denken? Gaat het goed met mijn baan? Kan ik financieel wel rond komen? Etc etc…

Als ik God meteen gezocht had, had ik eerder kunnen gaan slapen. Maar mijn eigen menselijke gedachten, het in eigen hand willen houden, hield mij zo ontzettend bezig dat ik er niet eens aan dacht om naar God toe te gaan. God was er wel, Hij stond klaar om het hele pakketje van mij over te nemen. Ik kon het zo loslaten en in Zijn handen geven, maar ik deed het niet. Wat weerhield mij daarvan? Was het zo moeilijk om op God te vertrouwen? En dat terwijl de Bijbel vol met beloftes staat, waardoor ik weet dat Hij altijd de juiste oplossing heeft. Sterker nog:  Hij is de oplossing. Ik vind het soms best lastig om mijn eigen ideeën los te laten en dan blindelings dat vertrouwen te hebben.

Het geheim is dan om te zeggen:  “Here God, ik denk dat ik het allemaal zo goed weet, maar U weet het altijd beter. Hier heeft U alles waar ik me zorgen over maak. Ik geef het aan U, omdat het bij U op de allerbeste plek is en ik weet dat het bij U veilig is.”

Psalm 55:23 Werp uw bekommernis op de Here, Hij zal voor u zorgen; Hij zal nimmermeer toelaten, dat de rechtvaardige wankelt.

Dat is het moment dat God je zal kunnen zegenen. Je bent bij Hem geborgen. Bij Hem mag je altijd schuilen, omdat je zo waardevol en kostbaar voor Hem bent. Je mag al je zorgen, al je verdriet aan Hem vertellen. Hij kent alle hoeken van je hart en je hoeft je voor Hem niet groter voor te doen, terwijl je dat misschien soms wel voor je omgeving doet.

1 Petrus 5:7 U mag uw zorgen op Hem afwentelen, want u ligt Hem na aan het hart.

Hij wil jouw Vader zijn. Er staat in Zijn woord: “Wees in geen ding bezorgd”.  Dan mogen we er dus ook op vertrouwen dat we niet bezorgd hoeven te zijn. We hoeven ons niet meer druk te maken over hoe de dingen gaan. Hij wil het voor jou en mij dragen. Hij weet heel nauwkeurig wat we nodig hebben.

Laat God voor je zorgen, dan ben je geborgen.