Voel jij je misschien soms ongezien? Heb je het idee dat je niet gewaardeerd wordt of dat jouw taak misschien zo klein is, dat anderen het misschien niet opmerken? Vraag je jezelf weleens af waarom je dingen doet, waar je eigenlijk nooit waardering voor krijgt? Of waarom blijf je altijd maar aardig tegen iemand die je nooit terug groet of vriendelijk terug doet? Het zijn allemaal hele menselijke vragen. Soms voelt het ook niet fijn en kun je je best ondergewaardeerd voelen.

Toch vraagt God aan ons om ook juist in de kleine dingen trouw te zijn. Hij ziet namelijk wel alle dingen die je doet. Hij ziet jouw werk en Hij ziet ook jouw hart wat klopt voor Hem. Wat Hij van al deze dingen vind is het allerbelangrijkste. En ook al heb je nog zo’n kleine dienst, bijvoorbeeld in de kerk, je bent nodig. Je bent van onschatbare waarde als je die dienst vervult ter ere van Hem.

Niet gezien door mensen, maar wel door God. Zijn ogen gaan over de hele aarde en Hij ziet jou dus ook. Wanneer je de dingen doet ter ere van Hem, zal Hij je rijkelijk zegenen. God zal jou nooit onderwaarderen als je leeft voor Hem, met een oprecht hart. Hij verheugt zich over jou wanneer je ook in de kleine dingen trouw bent. In jouw gezin, in je werk en je omgeving. God heeft je niet voor niets op die plek gezet. Hij vond het nodig. Hij vond jou nodig.

Iets anders is dat je misschien weleens dingen tegenkomt waarmee je in een tweestrijd zit om voor het makkelijke te kiezen. Niemand ziet het, en niemand hoeft het te weten. Ook daarin vraagt God ons om trouw te zijn, al lijkt een leugentje om bestwil soms de makkelijkste uitweg, het drijft je van God weg. Het stemmetje wat je dan hoort, die zegt, dat het voor een keertje niet uitmaakt, is de stem van het leugenachtigste wezen wat er bestaat; satan. Hij zal je allerlei mooie en listige plannetjes toefluisteren, die op het eerste gezicht heel aantrekkelijk lijken te zijn. Maar hij is list en bedrog. Sluit voor Hem alle deuren, want zijn prachtige ideetjes leiden naar veel verdriet en ongeluk.

Een collega vroeg mij laatst om ergens over te liegen. Ik vertelde haar dat ik het niet deed. “Nou dat ene kleine leugentje maakt toch niks uit?” vond zij. Meteen sprak God tot mijn hart, om het niet te doen. Ik riskeerde hier wel iets mee, maar ik was liever eerlijk, dan dat ik zondigde tegen God. Ik loog niet in deze situatie en God zegende het, door te voorzien in wat ik nodig had. Het was door het oog van de naald, zo leek het, maar ik was dankbaar dat ik naar God geluisterd had.

Lukas 16:10 “Wie trouw is in het minste, is ook in het grote trouw. En wie onrechtvaardig is in het minste , is ook in het grote onrechtvaardig”

God wil ons helpen om in kleine dingen trouw te zijn. Hij zal ons bijstaan wanneer we het moeilijk hebben. Wanneer we denken dat we niet gezien worden, wanneer we kiezen voor het goede. Hij zal altijd beschermen. Misschien kost het soms tranen. Vraag je je af waar je het allemaal voor doet… Je kunt je verheugen op de dag dat je voor Hem zult staan, want wat een feest zal dat zijn als Hij tegen je zal zeggen ;”Goed gedaan, goede en trouwe dienaar, over weinig bent u trouw geweest, over veel zal ik u aanstellen; ga in, in de vreugde van uw Heer. Matt 25:21

#wwgwtw